Otroški vozički

od A do Ž

Vse, kar morate vedeti pred nakupom

Otroški voziček je ponavadi tisti del otroške opreme, ki ga starši izbirajo najdlje, saj je potrebno pred nakupom premisliti o številnih dejavnikih.Otroški vozički se namreč med seboj razlikujejo tako po velikosti, funkcionalnosti in, prilagodljivost, kot tudi obnašanju na različnih terenih, zato je smotrno, da si pred nakupom odgovorite na nekatera ključna vprašanja. Pomembno je namreč, da boste z nakupom zadovoljni, saj boste otroški voziček uporabljali precej časa.
 
Otroški vozički MiniME

Najboljši otroški voziček je tisti, ki vam je pisan na kožo


Glede na to, da so otroški vozički danes na voljo že v praktično vseh izvedbah in oblikah, je pred vami izziv, kako izbrati pravega. Ravno zato smo pripravili kratek vodnik, kjer vas bomo opozorili na vsa ključna vprašanja in vam pomagali zožiti izbor.

Najprej je potrebno razmisliti o okolju, v katerem živite in kjer boste otroški voziček pretežno uporabljali. Pomislite, kako velik oziroma majhen avtomobil imate, po kakšnem terenu boste voziček večinoma vozili in če obstajajo kakšne morebitne ovire pri uporabi vozička (tesni hodniki, dvigala in podobno).

Če živite na podeželju, so za vas bolj primerna izbira masivni in stabilni otroški vozički, ki jih lahko uporabljate tudi na makadamskih ali gozdnih poteh. Za starše, živeče v večjih mestih, so boljša izbira lahki in vodljivi otroški vozički, s katerimi lažje manevrirate po pločnikih, na tesnih parkiriščih, v garažnih hišah in podobno. 

Otroški vozički za vse življenjske stile

Izbira otroškega vozička je precej odvisna tudi od življenjskega sloga posameznika. Aktivni starši, ki želijo otroški voziček uporabljati tudi ob rekreaciji, morajo biti posebej pozorni na stabilnost in težo vozička ter na kolesa, primerna za različne podlage. Starši, ki boste otroški voziček uporabljali tudi na morju, bodite pozorni na materiale, ki so odporni na morsko sol. Starši, ki ne morete dvigovati težjih stvari, se raje odločite za lažji in manjši voziček. 

otroski vozicki valcobaby

Kateri otroški vozički so na izbiro?


Zaradi večje preglednosti smo otroške vozičke razvrstili v različne kategorije glede na njihove ključne lastnosti. Tako si boste lažje predstavljali, kaj vse imate na izbiro, ter poiskali najboljši otroški voziček za vas.

Športni otroški vozički

Športni otroški vozički (trikolesniki) imajo ponavadi velika kolesa in napihljive gume, ki omogočajo lahko, stabilno in varno vožnjo po makadamskih in gozdnih poteh, travnikih in kamenju. Novejši športni vozički imajo tudi polne gume, ki jih odlikujejo enake oz. še boljše lastnosti kot napihljive gume. Športni otroški vozički so namenjeni predvsem aktivnim staršem, ki svoje sprehode v naravi radi združijo z rekreacijo (tek, rolanje, …). Pri nakupu športnega vozička morate biti pozorni, ker nekateri niso primerni za novorojenčka (so brez košare za novorojenčka) in so praviloma malo širši (zaradi stabilnosti). 

Športni vozički so primerni za starše, ki: 
 • veliko časa s svojim otrokom preživijo aktivno (tek, rolanje, sprehodi v hribih, …);
 • voziček uporabljajo na zahtevnejših terenih.

Mestni otroški vozički

Mestni otroški vozički imajo ponavadi manjša kolesa in so primerni za urejene poti po mestu, nakupovalnih središčih in drugih trdih podlagah. Ti vozički so zelo okretni in jih lahko peljete tudi z eno roko. Bodite pozorni, da izberete tak voziček, ki ima veliko vrečo za odlaganje. 

Mestni vozički so primerni za starše, ki:
 • živijo v bolj urbanih področjih, 
 • redno obiskujejo nakupovalne centre, 
 • pogosto uporabljajo mestni prevoz, 
 • radi hitro in enostavno pospravijo voziček v prtljažnik svojega vozila. 

Otroški vozički s tremi kolesi

Trikolesni otroški vozički vam zagotavljajo izjemno enostavno upravljanje in so lepo vodljivi, saj omogočajo gladko zavijanje. Kompromis med lahkotnostjo zavijanja in stabilnostjo so trikolesni vozički z dvojnim sprednjim kolesom. Zaradi enostavne vodljivosti omogočajo tudi vožnjo po neurejenih terenih. Njihova pomanjkljivost je običajno manjša stabilnost pri hitrejših gibih levo/desno, vendar je to odvisno od proizvajalca oziroma modela. 

Otroški vozički s tremi kolesi so priporočljivi za starše, ki:
 • živijo v ožjih prostorih, ki zahtevajo veliko manevriranja, 
 • živijo v nadstropjih (so lažji in bolj enostavni za prenašanje), 
 • želijo kompakten, lažje vodljiv otroški voziček. 

Otroški vozički s štirimi kolesi

Štirikolesni otroški vozički so izjemno stabilni in so primerni tudi za vožnje po zahtevnejših podlagah. Zmagovalno razmerje med uporabnostjo, varnostjo in estetiko. Novejše vozičke, kot je na primer Uppababy Vista, je mogoče nadgraditi tako, da lahko na njih prevažate tudi več otrok hkrati. Štirikolesniki so v primerjavi s trikolesnimi modeli običajno tudi malo bolj vzmeteni na sprednji strani. Njihova pomanjkljivost je manevriranje v bolj ozkih prostorih in običajno višja teža, vendar je oboje odvisno od posameznega modela vozička.

Otroški vozički s štirimi kolesi so priporočljivi za starše, ki:
 • svoj čas preživijo tako v naravi kot v mestu, saj so po eni strani stabilni, varni in udobni, po drugi strani pa estetski, funkcionalni in dovršeni, 
 • želijo gladko in stabilno vožnjo po vseh terenih. 


Električni otroški vozički

Električni otroški vozički, med katerimi izstopa voziček 4moms Origami, prinašajo udobje, eleganco in prednosti sodobne tehnologije. Nudijo kar nekaj naprednih možnosti ter lahko rokovanje samo s klikom gumba. 

Električni otroški vozički so priporočljivi za starše, ki:
 • živijo v urbanih središčih,
 • uživajo v novih tehnologijah, polnjenju telefona na poti, spremljanju vremena,
 • želijo biti opazni, 
 • radi živijo udobno. 

Otroški vozički za dvojčke

Pri tem tipu otroškega vozička je pomembno predvsem to, da je dovolj lahek in kompakten, da ga lahko enostavno uporabljate kjer koli. Trenutno najlažji otroški voziček za dvojčke na trgu je Valcobaby Snap duo.

Otroški vozički za dvojčke so priporočljivi za starše, ki:
 • jih doleti dvojna sreča.
 

Otroški vozički glede na cenovne razrede


Otroški vozički se glede na cenovne razrede v grobem delijo na štiri kategorije, in sicer od 200 do 400 eur, od 400 do 600 eur, od 600 do 1000 ter nad tisoč evri. V vsakem cenovnem razredu zagotovo najdete otroški voziček, ki ustreza vašim glavnim potrebam in željam. Pomembno je le, da imate jasno sliko o tem, kaj potrebujete.


Še zadnji korak – nakup otroškega vozička


Otroški vozički so vam na voljo pri različnih specializiranih trgovcih, kot so: