Otroška oprema

Kako pomembna je otroška oprema!


Otrok je za vsakega starša velika odgovornost, verjetno celo največja v življenju. Povsem razumljivo je torej, da želimo svojim otrokom le najboljše, pa naj gre za ljubeč starševski odnos ali povsem materialen nakup otroške opreme. Prav pri slednji je treba še posebej paziti na to, da izberemo pravo. Pri vzgajanju otroka se lahko namreč sproti prilagajamo, učimo in kot starši dozorevamo, medtem ko je nakup opreme enkratno opravilo, s katerim moramo zadostiti otrokovim željam in potrebam za vrsto prihodnjih let. Če si lahko vzamemo nekaj časa poleg vsakdanjih starševskih obveznosti, je torej dobro vnaprej razmisliti o tem, kakšno otroško opremo bomo izbrali za našega otroka. Odločitev ni lahka, prav zato, ker vpliva na več let, ki so v otrokovem razvoju ključnega pomena. A brez skrbi, po dobrem razmisleku bo vsaka odločitev prava.

Otroška oprema MiniMe

Upoštevajmo starost otroka!


Izbira otroške opreme je proces, na katerega vplivajo različni dejavniki. Med temi je prvi, na katerega moramo biti pozorni, otrokova starost. To »izkušeni« starši že vedo. Oprema mora biti primerna za otrokovo starost, ne glede na to, za kater element sploh gre. V nekaterih primerih lahko kupimo opremo, namenjeno nekoliko starejšim otrokom – predvsem pri zimskih oblačilih, pa tudi pri posteljicah, vozičkih in podobnih predmetih, namenjenih dolgoročnejši ali bolj občasni uporabi. Tudi pri izbiri pohištva moramo vedno pomisliti na prihodnost – otrok pri dveh letih še ne bo rabil pisalne mize, bo pa ta kar kmalu prišla prav za risanje in podobno ustvarjanje, čez nekaj let pa že za pisanje in resnejše delo. Najbolje je, da kupimo mizo, ki bo skozi celotno otroštvo izpolnjevala svojo nalogo, ne pa da moramo kupovati vsako leto novo. A pozor, pogosto moramo pri izbiri opreme res gledati na točno starost. Tako je na primer pri izbiri obutve in vsakdanjih oblačil, pogosto uporabljanih igrač, prehrani in podobno. Včasih otrok že takoj potrebuje opremo, prilagojeno njegovi starosti.

Nujno potrebna otroška oprema.


Pri izbiri otroške opreme je seveda važen tudi namen. Ne pozabimo na opremo, ki jo otrok nujno potrebuje, nadalje pa poskrbimo še za tiste elemente, ki mu bodo pomagali pri odraščanju in razvoju. Pri tem lahko v izbiro vključimo tudi otroka – naj nam pove, katera otroška opremamu je všeč, seveda pa ga pri tem vodimo skozi ponudbo tiste opreme, ki je zanj tudi koristna. Takšno sodelovanje med starši in otrokom bo za vse najbolj koristno.

Otroška oprema naj bo kakovostna!


Treba pa je paziti tudi na kvaliteto in varnost. Otroška oprema je namenjena otrokom, pri čemer se moramo zavedati, je njihova ideja uporabe nove opreme morda drugačna od naše. Poskrbimo torej, da se otrok z uporabo na kakršen koli način ne more poškodovati, poleg tega vsekakor pazimo na to, da oprema ni sestavljena iz strupenih ali nevarnih delov, kar še posebej velja pri nakupu opreme za mlajše otroke.

Otroška oprema ne more nadomestiti ljubečega starševskega odnosa.


Na koncu pa ugotovimo, da otroška oprema pravzaprav ne igra tako pomembne vloge v primerjavi s skrbno vzgojo in ljubečim odnosom. Poskrbimo, da se bo otrok počutil varno in sprejeto, nato pa šele razmišljajmo o tem, katera oprema bo zanj najbolj koristna.