V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

 

Tehtanje dojenčka – kako, kdaj, zakaj?

Stabilno pridobivanje novorojenčkove teže je eden izmed pokazateljev, da je otrok zdrav in da je način prehranjevanja ustrezen. Redno spremljanje telesne teže je zato vsekakor bistvenega pomena. Kako pravilno stehtati dojenčka? Kakšni so vzroki za odstopanja? Kako pogosto je tehtanje sploh potrebno? Vabimo vas, da si preberete naš zapis, kjer z vami delimo nekaj dejstev in nasvetov za tehtanje dojenčka.

Prve dni bo dojenček izgubil težo

Povsem normalno je, da novorojenčki v prvem tednu življenja izgubijo tudi do desetino svoje telesne teže. Ob rojstvu njihovo telo namreč vsebuje veliko vode, ki jo v prvih dneh izločijo z lulanjem. Prav tako prve dni v materinem telesu še ne nastaja dovolj mleka, temveč kolostrum. Gre za prvo prosojno materino mleko, ki je za dojenčka zelo pomembno in ima zaščitno funkcijo, nima pa hranilne vrednosti. Večina novorojenčkov ponovno doseže svojo težo ob rojstvu po dveh do treh tednih.

Kako pogosto tehtati dojenčka?

Ob rednem tehtanju dojenčka je potrebno imeti v mislih, da naraščanje telesne teže ni edini pokazatelj otrokovega dobrega počutja ter ustreznega razvoja. Po prvih dveh tednih je dnevno spremljanje teže težko izvedljivo in če ni izrecno potrebno, v večini primerov vodi v nepotreben stres. Zaradi nizke telesne teže malega bitjeca lahko namreč številni dejavniki hitro in izrazito vplivajo na dnevno težo – kakanje in lulanje, pravkar opravljen obrok, merska napaka tehtnice, premikanje otroka med tehtanjem, itd. Če se odločite za dnevno tehtanje, imejte te dejavnike v mislih in se bolj osredotočite na tedenski napredek v teži. V številnih primerih zadostuje tehtanje enkrat tedensko, nekateri strokovnjaki zagovarjajo celo mesečno tehtanje.

Nasveti za tehtanje dojenčka

Dojenčka tehtajte na za to primerni digitalni tehtnici, ne uporabljajte tehtnic za uporabo v gospodinjstvu ter tehtnic za odrasle. Pomembno je tudi, da je tehtnica vedno na ravni podlagi. Idealno je, če je pri tehtanju vedno na istem mestu. Nikoli ne primerjajte podatkov o teži, pridobljenih z različnimi tehtnicami. Poskusite se držati pravila, da malčka tehtate vedno ob istem času dneva, v nasprotnem primeru je lahko primerjava manj relevantna. Za zanesljiv rezultat naj bo dojenček pri tehtanju vedno slečen. Starše, ki imajo tehtnico doma, pogosto zamika tudi kontrolno tehtanje. Gre za tehtanje pred in po podoju, ki pa je po mnenju strokovnjakov nesmiselno in nepotrebno.

Kakšno tehtnico torej izbrati?

Izbira tehtnice je bistvenega pomena, biti mora zanesljiva in varna za uporabo. Če gre za več izdelkov v enem, pa še toliko bolje - večfunkcionalnost je pri izdelkih za dojenčke več kot zaželena. AquaScale digitalna tehtnica je hkrati tudi otroška banjica, kar je prav tako nekaj, kar potrebuje vsak novopečeni starš. Otrokovo težo meri tako v prazni, kot z vodo napolnjeni banjici. Prihranila vam bo ogromno časa, saj boste dojenčka stehtali kar med kopanjem. AquaScale ima vgrajen tudi termometer – temperatura vode je tako neprestano zabeležena na zaslonu, vi pa boste pri tem brez skrbi, da bi bila voda prevroča ali premrzla.

V kolikor ste v kakršnikoli dilemi glede tehtanja novorojenčka ali ustreznosti njegovega razvoja, se posvetujte s patronažno sestro ali pediatrom.

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse