V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

 

SENZORIČNA IGRALNA STENA: Zabava in razvoj sposobnosti brez skrbi

Se vaš otrok neprestano dotika stvari, grabi razne predmete ter jih meče naokrog? Tudi vi spadate med starše, ki se bojijo, da se bo malček poškodoval in samo nervozno čakajo, da se nekaj zlomi, izgine ali razbije po tleh? Skrb in tesnoba nikakor ne smeta biti ovira pri razvoju vašega otroka.

Malčkov kognitivni nagon je nevidna sila, ki spodbuja njegov intelektualni razvoj. Vsak dan so pametnejši, bolj zreli ter kreativni! Ja, skrb za novorojenčka je zahtevna. A ko malček odrašča, se začne plaziti, hoditi in raziskovati, je razlogov za skrbi vse več.


Prijemanje, plazenje, plezanje, hoja: ogromno veselja in neprestane skrbi

Vsak mejnik v gibalnem razvoju odpre nove možnosti za otrokovo mentalno napredovanje. Ko malček začne prijemati predmete, je to zanj prvi korak učenja o stvareh, ki niso njegova lastna dlan. Predmete lahko premika po lastni volji in opazuje, kaj se dogaja z njimi. En predmet je trd, drugi je mehkejši. Kaj se zgodi, če ga spusti, kaj se zgodi, če ga strese? Nezanimivi predmeti tako kar naenkrat postanejo igrače in vir zabave vašega otroka. Pa četudi kdaj pa kdaj pristanejo na malčkovem nosku – pri igranju ta namreč še vedno leži.

Naslednja prelomnica je dosežena, ko malček suvereno uporablja obe roki, premika predmete iz ene dlani v drugo ali celo drži dva predmeta hkrati. V tem času se začne razvoj prostorskih predstav. Otrok spozna, da predmeti izgledajo različno, če jih obrača. Nekatere je možno zlagati enega na drugega, spet drugi se zlahka odkotalijo stran. Učenje o predmetih pa je lahko včasih tudi malce neprijetno. Kljub trudu staršev, da izbirajo primerne igračke in zagotovijo varno okolje, se lahko malčki včasih udarijo že z nedolžno leseno kocko, ali pa se mimogrede uščipnejo v prst.

Kobacanje in plezanje nato omogočita otroku, da odkriva nove kotičke in ima več svobode pri premikanju. Na tej točki otrok spoznava koncepte globine in višine. Razvijati se začne tudi čut za nevarnost. Seveda staršem obdobje plazenja prinaša cel kup novih skrbi. Strah, da bo malček padel iz postelje, velika nevarnost postanejo kar naenkrat tudi stopnice. Dobra novica za starše je – raziskave so pokazale, da se v 6-8 tednih po začetku kobacanja pri otroku razvije izjemna previdnost, malčki se izogibajo nevarnih območij in globin.

Sposobnost premikanja je hkrati tudi mejnik v socialnem razvoju. Otrok lahko zdaj svojo najljubšo igračo nese kamorkoli in v igro vključi kogarkoli. Ko malček vstane in začne hoditi, se seveda začne povsem novo obdobje. Za premikanje več niso potrebne roke, prenašanje stvari iz enega konca na drugega je enostavno, začne se raziskovanje prostora ter stegovanje za višjimi predmeti. Zdaj ni več dovolj, da starši nevarne predmete odnesejo stran – otrok jih lahko namreč najde. Malčki postanejo pravi mali raziskovalci, dotikajo se vsega kar jim pride pod roke, še stanovanje preuredijo namesto vas. Hodijo, se spotaknejo, padejo, se udarijo, pozabijo ter zopet vstanejo!

Pomislite, preden poškodujete sebe ali stanovanje

Reči otroku »ne«, postaviti pravila in se jih držati predstavlja za starše velik izziv. Prepoved vsekakor ni najboljša rešitev – bolj, kot nekaj prepovedujemo, bolj zanimivo bo, otrok pa bo vedno odkrival nove načine, da poteši svojo radovednost in se izraža. Bolj priporočljivo je, da otroku sami ponudimo varen način neprestane aktivnosti in raziskovanja. Igralna stena ali senzorična plošča sta na primer zelo učinkoviti, saj ponujata številne možnosti. Otroci so pri igri fokusirani in se zabavajo, poleg tega pa taka igra pomaga tudi pri njihovem razvoju.

Senzorična igralna plošča lahko sestoji iz kateregakoli predmeta, ki je zanimiv za male dlani – zvonec, stikalo, kljuka, celo zadrga. Z malo kreativnosti lahko tako ploščo ustvarite kar doma, iz predmetov, ki jih že imate. Če hočete še korak dlje, lahko izberete aktivnosti glede na načela Montessorijeve – to so na primer igre, ki razvijajo taktilno zaznavanje, fino motoriko, vizualno-motorično koordinacijo ali prostorsko orientacijo.

Z doma izdelano senzorično ploščo lahko seveda prihranimo kar nekaj denarja, vendar pa je potrebno v njo vložiti ogromno dela, časa in truda – sploh, če želimo, da je varna in tudi estetskega videza. Potrebovali boste orodje in številne pripomočke za fiksiranje, da boste učinkovito pritrdili vse predmete. Končano ploščo je potrebno nato zanesljivo pritrditi na steno, da je otrok ne povleče nase ter se pri tem poškoduje. Ko malček odrašča, je potrebno ploščo odstraniti in prestaviti na višjo pozicijo – to pa lahko poškoduje stene.

Želite varno in atraktivno senzorično steno, pa je ne bi radi delali sami?

Kdor ni ljubitelj ustvarjanja, ali preprosto nima dovolj časa, energije ali pravega orodja, bo ostal brez senzorične plošče. Pa je res tako? Pomislimo – obstaja kakšna druga rešitev, morda celo taka, kjer se izognemo vrtanju v stene?

Oribelove didaktične stenske igrače Vertiplay delujejo kot nalepka – zlahka jih pritrdimo na steno, vrata omare in večino ostalih vertikalnih površin. Ko otrok raste, igračo brez težav odlepimo in prilepimo na drugo, višje mesto. Pri odstranjevanju didaktičnih stenskih igrač Vertiplay bo stena ali lesena površina ostala nepoškodovana. Tako lahko položaj igrač poljubno prilagajate, kar je dobra novica tudi za vse starše, ki uživate v preurejanju otroških sobic.

Vertiplay igrače so narejene iz lesa, odete pa so v čudovite pomirjujoče barve in tako služijo še kot dekorativni dodatek k vsem vrstam interierja. Nabor Vertiplay interaktivnih igrač je ogromen, po želji si lahko sestavite svojo lastno kombinacijo. Se je vaš otrok ravno začel kobacati, ali je že pravi mali 3-letni korenjak? Ni važno, Vertiplay ponuja opcije za različne starosti in nudi zabavo vašemu otroku, medtem, ko spodbuja razvoj sposobnosti, kot so:

• fina motorika;

• groba motorika;

• vizualno-motorična koordinacija;

• prepoznavanje vzročno-posledičnih odnosov;

• prepoznavanje oblik in vzorcev;

• koncepti matematike in znanosti;

• zavedanje glasbe;

• domišljija in kreativnost;

• zavedanje barv;

• kreativno učenje;

• reševanje problemov.

Poglejte si predstavitveni video, izvedite več o Vertiplay didaktičnih interaktivnih igračah in pripravite malčku njegovo lastno igralno steno!

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse