V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

 

Razlika med otroškimi hojicami na kolesih in stacionarnimi aktivnostnimi centri

Na prvi pogled lahko hitro napačno sklepate, da je stacionarni aktivnostni center otroška hojica. Po izgledu sta ta izdelka zelo podobna in to je verjetno razlog za zmotno mišljenje ter enačenje. V resnici gre za dva popolnoma različna izdelka. Največja razlika med njima je predvsem v tem, da imajo hojice kolesa, ki omogočajo malčkom, da se v njih premikajo. Po drugi strani pa so aktivnostni centri stacionarni, otroci v njih lahko premikajo, ne morejo pa hoditi. Ta, sicer na prvi pogled majhna razlika, je razlog zakaj so otroške hojice nevarne za pravilen razvoj otroka, pri stacionarnih aktivnostnih centrih pa te nevarnosti ni.

V nadaljevanju članka se bomo še bolj poglobili v razlike med tema dvema izdelkoma, da se boste lahko z mirno vestjo odločili za aktivnostni center, ki bo vam in vašemu malčku pisan na kožo. Na koncu bo predstavljen še produkt, za katerega verjamemo, da ga bodo vaši malčki oboževali.

No, pa začnimo!

Otroške hojice vs stacionarni aktivnostni centeri

Iz veliko vidikov je primerjava teh dveh izdelkov neutemeljena in zmotna. Podobnost se začne in konča pri izgledu. Način delovanja ter interakcija malčka z izdelkom pri uporabi pa se močno razlikujeta. Ker sta po izgledu izdelka res podobna, moramo izpostaviti razlike med njima.

Otroške hojice

Otroške hojice na kolesih so zasnovane tako, da omogočajo dojenčkom mobilnost, ko se učijo hoditi. Po podatkih Ameriške akademije za pediatrijo hojice še zdaleč niso varne.

Prva stvar, ki je zaskrbljujoča, so podatki raziskav, ki ugotavljajo, da je lahko njihova uporaba kontra-produktivna ter, da lahko hojice negativno vplivajo na željo po hoji. Številne študije so dokazale, da čeprav je malčkom zabavno, da se lahko premikajo po prostoru tudi po več ur, hojice na koncu naredijo več škode kot koristi. Otroške hojice lahko upočasnijo otrokov razvoj, saj otroci v njih hodijo, preden so na to sami pripravljeni. Ker v nogicah še nimajo dovolj moči in le-te v hojici niso v pravilni poziciji, so kolki in hrbtenica dodatno obremenjeni. To pa lahko seveda tudi negativno vpliva na način hoje, ko otroci dejansko shodijo.

Otroška hojica lahko prav tako da lažen občutek varnosti. Starši na malčka niso ves čas pozorni, saj menijo, da so v hojici varni, vendar lahko vseeno pride do nesreč. Malčki lahko padejo po stopnicah ter se prevalijo. Ker so v hojici višji kot običajno, pa lahko dosežejo tudi prostore, ki bi bili za njih drugače nedosegljivi ter so potencialno nevarni (omarice, električne kable, kuhinjske pripomočke ...).

Zaradi teh razlogov so otroške hojice v številnih državah prepovedane. Tako nevarni produkt se ne bi smel uporabljati, ampak če ga res nujno potrebujete oziroma že imate, imamo za vas nekaj smernic za pravilno uporabo.

  • Nikoli ne uporabljajte hojice več kot 15 minut.
  • Ne uporabljajte hojice preden lahko vaš dojenček samostojno sedi.
  • Prepričajte se, da je hojica izdelana po vseh potrebnih varnostnih standardih.
  • Nikoli ne puščajte otroka samega v hojici.
  • Preprečite dostop do vseh potencialno nevarnih površin.
  • Prepričajte se, da je površina, na katero položite hojico, ravna.
  • Prepričajte se, da ima hojica zaklepni mehanizem, ki preprečuje premikanje.

Stacionarni aktivnostni centri

Odlična alternativa otroškim hojicam so aktivnostni centri. Namesto koles imajo vrteče sedeže, ki omogočajo poskoke, ki jih malčki obožujejo, zaradi česar so izvrstni produkti, ki omogočajo malčkom varno igro in učenje.

Leta 2001 je Ameriška akademija za pediatrijo označila stacionarne aktivnostne centre za varno in veliko boljšo izbiro od otroških hojic.

Hojice zamaknejo pravilen razvoj hoje vašega dojenčka zato, ker jim postane v njih udobno in se navadijo, da stojijo na konicah prstov. Ko pride čas, da shodijo, jim je normalna in pravilna hoja tuja. Zato se morajo na novo naučiti, kako se premikati na pravilen način.

Stacionarni aktivnostni centri rešijo ta problem na edinstven način. Imajo možnost nastavitve višine, kar omogoča, da so otrokova stopala vedno varno na tleh. Dejstvo, da so nepremični, pomeni tudi, da so otrokovi boki stabilni in vedno v pravilnem položaju.

Zato so stacionarni aktivnostni centri v vseh pogledih boljši od otroških hojic. Malčki lahko v aktivnostnem centru uživaju v krepitvi nogic, brez premikanja po prostoru. Večina aktivnostnih centrov ima tudi privlačne igrače, ki bodo očarale vašega radovednega otroka - na primer igrače, ki igrajo glasbo ali se svetijo. Najboljša stvar pa je zagotovo poskočni sedež, ki se lahko vrti za 360 stopinj in omogoča dojenčku popoln pogled na okolico.

Morda se aktivnostne centre prav zato včasih imenuje tudi zabavni centri. Najboljši med njimi imajo izobraževalno in razvojno funkcijo: malčkom lahko predstavijo nove koncepte kot so barve, oblike in živali, prav tako lahko spodbujajo kognitivni razvoj ter razvoj grobih in finih motoričnih sposobnosti.

Če se odločate za nakup stacionarnega aktivnostnega centra, se odločite za takšnega, ki ne samo zabava, ampak ima tudi izobraževalno vlogo, je vsestransko uporaben in raste z vašim malčkom. Medtem ko je nastavitev višine odlična funkcija, gredo nekateri aktivnostni centri še korak dalje ter se pretvorijo v otroško mizico, za obdobje, ko malček preraste prvotno funkcijo aktivnostnega centra. Takšna naložba se dolgoročno vsekakor izplača.

Naše priporočilo za aktivnostni center

Zdaj, ko razumete razliko med otroško hojico in stacionarnim aktivnostnim centrom, vas morda mika nakup slednjega. Izredno kakovosten in odličen aktivnostni center, ki vam ga z veseljem lahko priporočimo, je Oribelov Portaplay aktivnostni center.

Portaplay aktivnostni center je stacionarni center, ki se zloži in preoblikuje. Ima velik nabor privlačnih igrač in sedež na katerem lahko malček poskakuje in se obrača, kar bo naredilo igro za vašega otročka še bolj zabavno.

Še več, v hipu se lahko iz aktivnostnega centra za dojenčke spremeni v otroško mizo za igro. Vse, kar morate storiti je, da sedež in igrače zamenjate s pokrovom, ki je priložen in bum! Imate otroško mizico! Za dopolnitev Portaplay aktivnostnega centra je na voljo tudi komplet otroških stolčkov, ki so ravno prav visoki za otroke do 5 let.

Portaplay je kot aktivnostni center popoln za malčke od 5 do 12 mesecv. Kot otroško mizico pa jo lahko otroci uporabljajo vse do 5. leta. Kar pomeni, da boste z enim nakupom imeli produkt, ki ga bo vaš otrok lahko uporabljal kar polovico desetletja!

Še ena odlična lastnost Portaplay aktivnostnega centra so nogice s prilagodljivo višino. Višino lahko poljubno spreminjate ter prilagajate višini vašega otroka. Noge lahko v nekaj trenutkih zložite navznoter, kar omogoča enostavno prenašanje in shranjevanje, ko Portaplay ni v uporabi.

Torej, če iščete najboljši aktivnostni center za vašega dojenčka, potem je Portaplay odlična izbira. Vsestranska uporabnost in številne funkcije, ki jih aktivnostni center ponuja bodo vas in vašega malčka navdušile ter vedno znova potrdile, da je bil nakup več kot odlična odločitev!

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse