V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

 

Kako izboljšati otrokove spalne navade

Kdaj ste se zadnjič pošteno naspali? Če se ne morete spomniti naj vas potolažimo - še zdaleč niste edini. Kljub temu, da nas obdajajo dobronamerni nasveti iz okolice, ki nam narekujejo standarde glede spalnih navad, pa je vsak otrok individualna osebnost, ki jo težko stlačimo v enoten kalup. Tako je lahko en otrok pripravljen na spanje celo noč že po nekaj mesecih, medtem ko to drugi dosežejo šele čez leta. Kljub temu, da se počutite, kot da se vrtite v začaranem krogu in iščete vzroke in potencialne rešitve, pa je bistveno, da jim pustite čas.

Prisluhnite otrokovim potrebam

Pri tem nam prav nič ne pomagajo pritiski s strani znancev in neznancev, ki nam dajejo vedeti, da je nekaj narobe, če nekaj mesečen otrok še ne prespi noči ali ponoči je. Nekateri se manj prehranjujejo čez dan, zato to nadoknadijo ponoči, vsekakor pa ni smiselno odrekati hrane dojenčku samo zato, ker trenutni trendi določajo, kdaj in kako naj bi spal.

Prav tako raziskave kažejo, da zastarele metode, kot je izjokovanje, lahko pustijo trajne posledice na psihi kasnejših odraslih, saj jim to da občutek, da niso slišani, jokati pa ne prenehajo ker bi se tako dobro natrenirali, temveč preprosto zato, ker obupajo nad tem, da jih bo mamica odrešila.

V svojo sobico ali ob starših?

Velikokrat prihaja do polemik, kdaj je čas, da se otrok nauči spati sam, v ločeni sobi in brez posebnega uspavanja. Nekateri, predvsem tisti na adaptiranem mleku, so lahko na to pripravljeni že po prvem mesecu, drugi se bodo ob starših zbujali še pri dveh letih. Važno je, da ločitev ne pomeni tesnobe, temveč se otrok zato počuti manj utesnjenega in uživa v posteljici, ki jo ima popolnoma zase.

5 zlatih pravil za boljše spanje:

  • Čez dan poskušajte otroka animirati do te mere, da bo ob odhodu v posteljo dovolj utrujen, da bo komaj čakal na počitek.
  • Poskrbite, da gre spat sit in previt, saj bo le tako lahko zdržal več ur brez budnice.
  • Uvedite večerno rutino ter uro za spanje, ki se jih striktno držite.
  • Naj bo v otrokovi sobi čimbolj temno, da loči noč od dneva. Poleti so dnevi zelo dolgi in prav lahko se zgodi, da gre otrok spat, ko je zunaj še svetlo, kar ga zna zmesti.
  • V posteljici naj ga čaka igračka, ki predvaja pomirjujoče zvoke maternice ali uspavanke, ki ga bodo pomagale zazibati v spanec in mu dale znak, da je čas za spanje. Tako na primer medvedek Doodoo, ustavi jok takoj, ko se ta začne. V sebi ima skrit zvočni predvajalnik z izjemno občutljivim samodejnim senzorjem, ki zazna malčkov jok tudi na nekaj metrov razdalje. Takoj ko zasliši jok, začne oddajati pomirjujoč zvok maternice, ki otroka pomiri, saj je isti zvok, kot ga otrok sliši v maternici. Starši boste tako lahko mirno spali naprej vse dokler ne bo čas za hranjenje. Več o Doodoo-ju in kako deluje si lahko preberete tukaj.

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse