V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

Pripravljeni na kahlico?

By Andreja Brezovnik 13. 04. 2018 15.06

Kdaj je pripravljen?

Otrok nam bo na svoj način začel sporočati, da je pripravljen zamenjati planičke za kahlico. Eden izmed najbolj pogostih prvih pokazateljev je prav ta, da preživi celo noč s suho planičko. Ko opazite, da se zjutraj zbudi s suho planičko, ga dajte na kahlico, da vidi, da lula in to spremembo opaža, na koncu ga pohvalite in nadaljujete s takim obnašanje. Počasi bo najverjetneje otrok tudi čez dan začel zadrževati vodo in vas ob tem opozoril ali pa vsaj nakazal. To je že pravi pokazatelj, da je več kot pripravljen. 

Pripravljen je, kako naprej?

Vaša prva naloga je, da ste pozorni na zgornje znake ter da imate kahlico pripravljeno. Kadar opazimo, da otrok zadržuje vodo ali pa nas na to celo opozori, ga nemudoma posedemo na kahlico. Po opravljeni potrebi ga pohvalimo in smo veseli. Naj bo to tudi za njega vesel in sproščen dogodek, vseeno pa pazimo, da nismo preveč navdušeno in veseli, saj se bo otrok drugič, ko mu ne bo uspelo, počutil slabo in neuspešno.

Praktični nasveti

Ko smo v fazi uvajanja mu lahko pomagamo tudi tako, da poskrbimo, da ne pije dve uri pred spanjem, preden gre v posteljo naj gre lulat in  oblečemo ga v pižamo, ki se jo hitro sleče ali samo dvigne. Pri celotnem procesu navajanja na kahlico bodite potrpežljivi, saj se nesreče pri otrocih dogajajo še dolgo po tem, ko že znajo sami uporabljati kahlico in celo hoditi na stranišče. Ko se to zgodi je zato pomembno, da jih ne kregamo in nismo razočarani.