V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

7 nasvetov za pravilno kopanje otroka

Prvo kopanje novorojenčka nastopi približno 14 dni po rojstvu otroka oz. ko odpade krn popka in se le-ta popolnoma zaceli. Večina mamic, se pri prvem kopanju svojega novorojenčka srečuje z različnimi dvomi. Vendar mamice, brez večjih skrbi, prvo kopanje dojenčka vedno opravi patronažna sestra, ki vam bo vse lepo prikazala in razložila, zato ni potrebe da vas kopanje otroka obremenjuje, saj je to zelo lep trenutek za dojenčka in mamico oz. starše.

Kako okopati dojenčka vam v tem članku ne bomo opisovali, saj verjamemo, da je na to temo veliko že napisanega in prikazanega. Poleg tega, vam bo to najlažje in razumljivo prikazala prav patronažna sestra. Kopanje otroka je res poseben ritualni dogodek, ki vam bo takoj prirasel k srcu. Verjamemo, da boste že po prvih kopanjih postale prave profesionalke v tej veščini in osvojile vse taktike.

Spodaj smo za vas zbrali 7 zlatih pravil na katere ne smete pozabiti pri kopanju, pa vam jih morda še noben ni razkril:

Varnost je na prvem mestu: niti za hip ne pustite otroka samega, tudi takrat, ko bo večji in bo lahko že samostojno sedel. Zato si stvari, ki jih boste potrebovali za kopanje pripravite v naprej in na dosegu roke.

Temperatura vode in sobe: temperatura vode naj bo okoli 37 stopinj, medtem ko naj bo soba ogreta na 24 stopinj. Banjico napolnimo le z nekaj centimetri vode tako, da začnemo z mrzlo in končamo s toplo. Temperaturo vode izmerimo kar s termometrom, saj komolec vsaj na začetku, ko nimamo še izkušenj, ni ravno zanesljiva metoda. Banjica AquaScale ima že vgrajen termometer za vodo in vam na zaslonu neprestano prikazuje točno temperaturo vode, kar je izredno praktično in varno.

Dojenčka nikoli ne postavimo v banjico medtem ko voda teče: banjico napolnimo z vodo, izmerimo temperaturo in šele nato položimo dojenčka varno notri. Na dno banjice položite podlogo proti drsenju ali pa kupite banjico, ki ima to podlogo že nameščeno, kot je pri banjici AquaScale.

Previdno z mili, šamponi in penečimi kopeli: vse to izsuši kožo dojenčka in lahko povzroči izpuščaje zato jih uporabljate v zmernih količinah. Obvezno uporabite naravne preparate, ki so primerni za občutljivo otroško kožo.

Kopanje otroka v prvem let ne sme presegati 10-12 minut: dojenčkova koža je kar petkrat tanjša od vaše in je zato toliko bolj občutljiva. Kasneje je pomembno, da upoštevate otrokovo počutje in ga iz vode vzamete, ko opazite, da mu pač ne paše veš in mu ni več prijetno.

Kopanje raje opravimo zvečer pred spanjem: večino otrok kopanje utrudi, zato je priporočljivo, da ga kopate zvečer, ker bo potem dlje in lažje zaspal. Če ga pa slučajno okopate čez dan, pa pazite, da otroka tri ure po kopanju ne nosite ven. Če se da, pazite tudi na to, da otrok pred kopanjem ne bo preveč lačen, saj bo v tem primeru jokal in da ne bo popolnoma sit, saj bo pa v tem primeru lahko bruhal. Običajno boste dojenčka podojili po kopanju in ga nato dali spat.

Dojenčka temeljito obrišite: predvsem bodite pozorni na gube pod brado, vratom in pazduho. Ušeska osušite s palčko, vendar le uhelj in ne segajte v sluhovod. Nežno ga zmasirajte, predvsem lasišče oz. glavico. Z oljem za dojenčke namažite gube za ušesi, na vratu in pod pazduho. Nato otroka oblecite in zavijte v odejo, da se lepo ogreje.

Upamo, da smo vam predstavili praktične in uporabne nasvete, ki jih sicer mamice odkrijejo po parih kopanjih. Če imate tudi vi kakšen praktičen nasvet za kopanje dojenčka, ki ga mi nismo omenili, pa nam ga zaupajte v komentar na Facebooku.

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse