V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

7 nasvetov za pravilno kopanje dojenčka

Prvo kopanje novorojenčka nastopi približno 14 dni po rojstvu otroka oz. ko odpade krn popka in se le-ta popolnoma zaceli. Večina mamic se pri prvem kopanju novorojenčka srečuje z različnimi dvomi. Vendar, mamice - brez večjih skrbi, prvo kopanje dojenčka vedno opravi patronažna sestra, ki vam bo vse lepo prikazala in razložila. Ni potrebe, da vas kopanje otroka obremenjuje, saj je to zelo lepo doživetje, tako za dojenčka, kot za starše.

Ne bomo opisovali, kako pravilno okopati dojenčka - verjamemo, da je na to temo veliko že ogromno napisanega in prikazanega. Poleg tega, vam bo to najlažje in razumljivo prikazala prav patronažna sestra. Kopanje otroka je res poseben ritualni dogodek, ki vam bo takoj prirasel k srcu. Verjamemo, da boste že po prvih kopanjih postale prave profesionalke in osvojile vse male trike za še lepšo izkušnjo.

Smo pa za vas zbrali 7 zlatih pravil, na katere ne smete pozabiti pri kopanju, pa vas morda nanje ni še nihče opozoril.

Temperatura vode in sobe
Temperatura vode naj bo okoli 37 stopinj, medtem ko naj bo soba ogreta na 24 stopinj. Banjico napolnimo le z nekaj centimetri vode, tako, da začnemo z mrzlo in končamo s toplo. Temperaturo vode izmerimo kar s termometrom, saj "tipanje s komolcem" vsaj na začetku, ko še nimamo izkušenj, ni ravno zanesljiva metoda. Banjica AquaScale ima že vgrajen termometer za vodo in vam na zaslonu neprestano prikazuje točno temperaturo vode, kar je izredno praktično in zagotavlja dodatno varnost.

Varnost je na prvem mestu
Niti za hip ne pustite otroka samega, tudi takrat, ko bo večji in bo lahko že samostojno sedel. Pripomočke, ki jih boste potrebovali za kopanje, si  pripravite v naprej in naj bodo v času kopanja na dosegu roke.

Dojenčka nikoli ne postavimo v banjico medtem, ko voda teče
Banjico napolnimo z vodo, izmerimo temperaturo in šele nato položimo dojenčka varno notri. Na dno banjice položite podlogo proti drsenju ali pa si omislite banjico, ki ima to podlogo že nameščeno, kot na primer banjica AquaScale.

Previdno z mili, šamponi in penečimi kopeli
Vsa ta sredstva izsušijo kožo dojenčka in lahko povzročijo izpuščaje, zato jih uporabljate v zmernih količinah. Obvezno uporabite naravne preparate, ki so primerni za občutljivo otroško kožo.

Kopanje otroka v prvem let ne sme presegati 10-12 minut
Dojenčkova koža je kar petkrat tanjša od vaše in je zato toliko bolj občutljiva. Pri malčkih do enega leta starosti upoštevajte časovno omejitev 10-12 minut. Kasneje pa se zanašajte na otrokovo počutje in ga iz vode vzemite, ko opazite, da mu ni več prijetno.

Kopanje raje opravimo zvečer pred spanjem
Večino otrok kopanje utrudi, zato je priporočljivo večerno kopanje, ker bo otrok potem lažje zaspal. Če ga okopate čez dan, pazite, da otroka tri ure po kopanju ne nosite ven. Če se da, pazite tudi na to, da otrok pred kopanjem ne bo preveč lačen, saj bo v tem primeru jokal in da ne bo popolnoma sit, saj bo pa v tem primeru lahko bruhal. Običajno boste dojenčka podojili po kopanju in ga nato dali spat.

Dojenčka temeljito obrišite
Predvsem bodite pozorni na gube pod brado, vratom in pazduho. Glavico nežno nagnite na stran, da iz ušes steče voda, nato zunanji del ušesa obrišite z mehko brisačo. Nežno ga zmasirajte, predvsem lasišče oz. glavico. Z oljem za dojenčke namažite gube za ušesi, na vratu in pod pazduho. Nato otroka oblecite in zavijte v odejo, da se lepo ogreje.

Upamo, da smo vam predstavili praktične in uporabne nasvete, ki jih sicer mamice odkrijejo šele po parih kopanjih. Če imate tudi vi kakšen praktičen nasvet za kopanje dojenčka, ki ga mi nismo omenili, pa nam ga zaupajte v komentar na Facebooku!

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse